To provide you with the best experience on this website, cookies are used. By using the site it's assumed that you're happy with our use of cookies. However, you can change your cookie settings at any time. More info on cookies.
Allow cookies

New Virginia Water Pavilion formerly opened by Sir Stuart Hampson, Chairman, The Crown Estate

23rd September 2013

Categories: News

The Pavilion at Virginia Water was formally opened today, 19 September, by The Crown Estate’s Chairman Sir Stuart Hampson. The Pavilion will provide much needed facilities for visitors to Virginia Water Lake, The Valley Gardens and the surrounding area of Windsor Great Park.

Based on a concept presented by Architects, Stanton Williams, the building will allow The Crown Estate to provide visitors with an enhanced kiosk-style refreshment offering providing hot and cold food throughout the year; public conveniences including baby changing facilities and it will act as a centre for visitor information and support. An external terrace will provide generous seating and offer enhanced views to Virginia Water Lake.

Chairman Sir Stuart Hampson said:

“I am delighted to open this wonderful building today. The provision of high quality visitor facilities is important to The Crown Estate but the design of the new Pavilion also needed to respect the Grade I listed landscape in which the building sits. The new Pavilion represents a further investment by The Crown Estate in its visitor facilities and is complementary to the award-winning Savill Building.”

Philip Everett, Deputy Ranger, Windsor Great Park, adds:

“The design brief called for a building which was practical, attractive and unobtrusive. The architects have produced a ‘quiet’ design which fits within the landscape in an unassuming way, framing the historically important vista and providing a real sense of arrival for the estimated ¾ million visitors who enter the Great Park at Virginia Water annually.”  

The external cladding of the building has made extensive use of timber to provide a further means to reduce its impact and enable it to sit comfortably within a woodland glade. The timber has been grown and harvested on the Windsor Estate where all forestry operations are FSC certified. 195 cubic metres of Douglas Fir have been used for the structure of the building, with 125 cubic metres of oak used for the cladding.

The Pavilion has been designed to be as sustainable a building as possible. With energy efficient LED lighting throughout, additional features include PV solar panel cells on the roof to generate energy, a rainwater harvesting system to reduce reliance on mains water for flushing toilets and air source heat pumps to provide background heating for the building.

September 2017

June 2017

October 2016

June 2016

May 2016

April 2016

March 2016

February 2015

December 2014

November 2014

October 2014

September 2014

August 2014

July 2014

June 2014

May 2014

April 2014

March 2014

February 2014

January 2014

December 2013

November 2013

October 2013

September 2013

August 2013

July 2013

May 2013

April 2013

March 2013

February 2013

January 2013

October 2012

September 2012

August 2012

July 2012

June 2012

May 2012

April 2012

March 2012

February 2012

January 2012

Tools & Downloads...

Languages

Don't Miss...